Is de batterij van je autosleutel leeg en kun je je auto niet meer op afstand openen en weer sluiten? Geen nood, je kunt de batterij van je autosleutel eenvoudig zelf vervangen. Het is niet nodig om daar een specialist voor in te schakelen, in plaats daarvan kun je eenvoudig online een nieuwe batterij bestellen en deze zelf vervangen. Vaak wordt er een zogenaamde knoopcel batterij gebruikt. Deze herken je uiteraard aan de vorm en de codes CR (lithium) en LR (alkaline). Bijvoorbeeld CR2032 is een lithium knoopcel met de afmeting 20 mm doorsnede en 3,2 mm dik.

De juiste batterij bestellen
Als je niet goed weet welke batterij je nodig hebt voor je autosleutel dan kun je deze alvast een keer openen, zodat je weet welke batterij erin zit. Ook de handleiding van je auto geeft vaak meer duidelijkheid.

Tip: maak een foto van de open behuizing zodat je weet welke batterij je moet hebben en hoe deze geplaatst dient te worden.

Op de batterij staat een code die bestaat uit 2 letters gevolgt door 4 cijfers, CR wat staat voor lithium en de code 2032 staat voor de afmeting. Gebruik deze code in de zoekfunctie om de juiste batterij te bestellen. Bij voorkeur bestel je hetzelfde merk als de batterij die er nu in zit.

Top 5 meest gebruikte batterijen in autosleutels:
 
 
Zodra je de nieuwe batterij voor je autosleutel in huis hebt kun je de sleutel weer openen, verwijder de oude batterij en plaats de nieuwe op exact dezelfde wijzen terug. Let op! Vette vingers kunnen de werking van de batterij negatief beïnvloeden, gebruik liever een stukje keukenrol of plastic handschoentje. Lever de oude batterij in bij een inleverpunt zodat deze op de juiste wijze gerecycled kan worden. Bovendien maak je dan kans op leuke prijzen van Stibat. Meer informatie hierover vindt je op de website van Stibat. (voor de veiligheid kun je de lege batterij het beste even afplakken met een stukje schilderstape, de batterij is nooit 100% leeg)

Let op! Vette vingers kunnen de werking van de batterij negatief beïnvloeden

Autodiefstal door slechte beveiligingscode
U kent wellicht nog het nieuwsbericht over de autosleutels die gemakkelijk te hacken waren en waar heel veel auto’s mee rond rijden. Er was daarbij in de chip van de autosleutel maar een klein  gedeelte van de beveiligingscode gebruikt waardoor deze heel gemakkelijk tussen sleutel en auto te traceren is. Hierdoor kan het verzonden signaal naar de startonderbreker eenvoudig via een computer opgevangen en berekend worden, waarna vervolgens de startonderbreker buiten werking kan worden gesteld. Tegenwoordig is een auto vergelijkbaar met een computer die gehackt kan worden. Door het opvangen van signalen kan een auto binnen enkel seconden ontgrendeld worden. Voor het starten gebruikt de dief een laptop met een OBD stekker (uitlees stekker). Deze wordt aangesloten op de boordcomputer (de aansluiting die in de garage voor het uitlezen van storingen word gebruikt) Vervolgens kan de dief de code van de startonderbreker en het eventueel aanwezige alarmsysteem kraken. 

Bij een track & trace systeem maken dieven gebruik van een aparte zender om het uitgezonden signaal te overstemmen. De vernieuwingen en verbeteringen tegen auto inbraak en diefstal zal nooit stoppen, maar ook de hackers zullen altijd mee blijven groeien. 

De top vijf meest gestolen auto’s in 2018 zijn de Volkswagen Golf en Polo, de BMW 3-serie, Renault Clio en de Fiat 500. Woont u in Amsterdam of in de buurt van de hoofdstad? Dan is het extra oppassen geblazen! In deze regio worden de meeste auto’s gestolen vergeleken met de rest van Nederland. Op nummer 2 staat regio Oost-Nederland en op de derde plek regio Rotterdam. 
Goed om te weten: het totaal aantal gestolen auto’s neemt de afgelopen jaren wel af…

 
Deze 7 preventietips maken het stelen van je auto extra moeilijk
 
1. Breng een startonderbreker aan
2. Berg je autosleutels goed uit het zicht op
3. Laat een gecertificeerd alarmsysteem plaatsen
4. Laat je kenteken in de ramen graveren of plak stickers “auto voorzien van alarm”
5. Gebruik een extra stuurslot , pedaalslot of handremslot
6. Parkeer je auto op een verlichte parkeerplaats als dat mogelijk is
7. Draai wielen in de richting van de stoep

Wil je op de hoogte blijven van tips, nieuwtjes en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina of like ons op Facebook.