Met slimme sensortechnologie kunnen we temperatuur, luchtvochtigheid, beweging, energie, vibratie en geluid meten. Met deze techniek kunnen we ons leven comfortabeler, energiezuiniger en vooral veiliger te maken. Termen als smart living, domotica, connected home en ‘smart’ apparaten zou je voor het gemak kunnen verzamelen onder één term; namelijk IoT of Internet of Things. In deze blog leggen we je graag uit wat IoT is en wat je ermee kunt…

Wat is IoT?
IoT is een verzamelnaam van producten die een verbinding hebben met het internet, vaak met als doel gegevens te verzamelen en deze te delen met andere apparaten en uiteindelijk dus met jou als persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slimme deurbel die met de app op je smartphone vertelt dat er iemand voor je deur staat of aan de babyfoon die je vanaf je smartphone kunt beluisteren en bekijken. Maar ook apparaten die je energieverbruik monitoren, of slimme thermostaten die zien dat je niet thuis bent en zelf de verwarming een standje lager zetten. Of een slimme rookmelder die tegen je praat in plaats van meteen alarm te slaan… De mogelijkheden lijken eindeloos!
IoT smart living is de toekomst
Ook bedrijven, instellingen en andere organisaties in Nederland ontdekken steeds vaker de voordelen van IoT. Voordelen op het gebied van onderhoud, mobiliteit en het monitoren van bewegingen en parkeervoorzieningen, maar ook crowd-control op grote festivals en tijdens evenementen. Door gebruik te maken van IoT kun je kosten besparen, wordt de kwaliteit van dienstverlening verbeterd en er ontstaat een compleet nieuwe markt voor de ontwikkeling van producten en diensten.

Geschiedenis
In 1999 werd door Kevin Ashton, toenmalig hoofd van het Auto-ID Center van het MIT, al gesproken over de term ‘Internet der dingen’. Er werd in die tijd vooral gedacht aan toepassingen met RFID technologie, een soort slimme identifiers waarmee je objecten kunt uitlezen en deze data zou je dan door computers kunnen laten verwerken en analyseren. In de loop der jaren is definitie langzaam verandert en nu spreekt men meer van alledaagse voorwerpen die verbonden zijn met een netwerk en daarmee gegevens kunnen uitwisselen. Dit gebeurt meestal middels WiFi of UMTS (Universal mobile telecommunications system), de opvolger van GPRS. 

Comfort
Onze huizen worden steeds slimmer; een warm huis in de winter, lekker koel in de zomer, verlichting die aan gaat zodra je een ruimte binnenloopt, een koelkast die zelf melk besteld als deze op is. Maar is dat de definitie van slim? Maar wat nu als je al deze apparaten aan elkaar kunt koppelen? Vanuit je luie stoel kun je eenvoudig en snel dingen aan passen, zoals verlichting, de verwarming een graadje hoger zetten of dankzij de Nest Hello of Ring 2 kijken wie er ’s avonds laat nog aanbelt. Voordelen waarvan je je hele leven plezier blijft houden. Ook wanneer je op leeftijd raakt of je te kampen krijgt met fysieke klachten, speelt IoT een belangrijke rol. Senioren zijn in staat langer zelfstandig te kunnen wonen door zorg op afstand. Een arts die je hartritme 24/7 in de gaten houdt of een automatische melding dat je je medicijnen nog niet ingenomen hebt. Het zal structureel impact hebben op de manier hoe we leven, mede dankzij de negen miljard IoT-apparaten die de wereld op dit moment al telt.

“Met het Internet of Things kunnen we huizen duurzamer, veiliger en aangenamer maken.”

Wearables
Wearables zijn slimme draagbare apparaatjes die draadloos verbonden zijn met het internet en die je op het lichaam draagt, meestal in de vorm van een horloge, armband of ring. De bekendste wearables zijn waarschijnlijk de Apple Watch, Samsung Gear S of Fitbit Charge. Ze meten je dagelijkse beweging, verbruikte calorieën, houden je workouts bij, monitoren je slaappatroon en helpen je je vooraf ingestelde doelen te behalen. Wearable devices kunnen voor een ware revolutie in de gezondheidssector zorgen. Zo is de Apple Watch 4 het eerste apparaat waarmee je een hartfilmpje (ECG) kan maken en een arts waarschuwt als deze niet goed is. Helaas is deze ECG functie in Europa nog niet goedgekeurd door de EMA. In de nabije toekomst is het zelfs mogelijk om deze wearables in kleding te naaien of in de vorm van een pleister op je huid te plakken. Het potentieel van wearable apparaten wordt snel duidelijk als je kijkt naar hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1!
Apple Watch 4 ECG IoT smart wearables
Wearable devices maken het mogelijk om biologische indicatoren te monitoren en daarmee de gezondheidstoestand van mensen aanzienlijk te verbeteren.

Agrarische sector
Ook in de agrarische sector zien ze steeds meer de voordelen van het gebruik van IoT. Met slimme toepassingen zoals Live stock management waarmee je kan zien hoe vaak een koe zijn hoofd naar beneden beweegt om gras te eten of een slimme sensor die kan zien dat een koe op het punt van bevallen staat. Of weiland inspecties vanuit de lucht met een drone die een vooraf geprogrammeerd schema volgt. Hiermee kan een agrarisch bedrijf veel efficiënter werken. Dit levert een stuk minder stress op. En erg handig als je een grote veestapel hebt…

Schiphol
Op een internationaal vliegveld als Schiphol vind je allerlei losse, verplaatsbare objecten zoals bagagekarretjes, vliegtuigtrappen, wielblokken e.a. Deze zijn onmisbaar voor het goed functioneren van onze luchthaven. Dankzij IoT is Schiphol in staat realtime te monitoren waar al het materiaal zich bevind en dat is goed nieuws voor passagiers, want hierdoor lopen zij steeds minder vertraging op…

Het gevaar van IoT (cyberattack)
Het Internet of Things kan mensen veel voordelen bieden. Maar helaas schuilen er ook gevaren achter de revolutionaire technologie. Het probleem is dat veel apparaten gestandaardiseerde codes gebruiken die op een eenvoudige manier gehackt kunnen worden. IoT kan eindeloos veel gegevens van mensen en apparaten verzamelen. Maar als we niet in staat zijn om deze data en de verbonden apparaten afdoende te beveiligen dan lopen we onnodig veel risico’s, met alle gevolgen van dien!

Privacy!
IoT apparaten kunnen een grote hoeveelheid aan data verzamelen, en de huidige trend in wearables laat zien dat mensen bereid zijn deze privacygevoelige en bijzondere persoonsgegevens ook te delen met fabrikanten, zonder er goed over na te denken. Of die ellelange gebruikersvoorwaarden te lezen. 

Behalve de juistheid van de gegevens maken artsen zich grote zorgen over hoe de verzamelde gegevens worden beschermd. Consumenten weten vaak niet waar gegevens worden opgeslagen en wie er allemaal toegang tot hebben. Begin 2018 waarschuwde de Cyber Security Raad het kabinet al voor de gevaren die IoT met zich meebrengt. De raad benadrukt dat IoT een belangrijke drijfveer is voor innovatie en economische groei in Nederland. Maar zij geven ook direct een waarschuwing; het aan elkaar koppelen van apparaten brengt veel risico’s met zich mee in de zin van cybersecurity en privacy. IoT kan de economische groei, veiligheid en vrijheid in gevaar brengen. Producenten en leveranciers van IoT-apparaten zouden gebruikers beter moeten informeren over de risico’s en tevens moeten aangeven welk beveiligingsniveau ieder apparaat heeft. 

Slotwoord
Het lijkt erop dat het Internet of Things (IoT) steeds meer zijn weg begint te vinden bij consumenten en bedrijven. De voorspellingen zijn dat er in 2020 meer dan 20 miljard connected apparaten zijn. Hoewel IoT enorm veel potentie heeft, schuilen er ook gevaren aan deze digitale revolutie. Het Internet of Things gaat niet alleen om de things, maar vooral om de mensen en wat zij ermee doen.

Wil je op de hoogte blijven van tips, nieuwtjes en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina of like ons op Facebook, volg ons op Instagram.