Je zet thuis de waterkoker aan en plotseling gaat het licht uit. De aardlekschakelaar valt uit zodra er zich kortsluiting - in dit geval in de waterkoker – heeft voorgedaan. Maar hoe zit dat nu eigenlijk bij batterijen? Is kortsluiting hier ook mogelijk? En wat kun je doen om kortsluiting te voorkomen? Je leest er alles over in deze blog…

Wat is een kortsluiting?
Allereerst ga ik je uitleggen wat kortsluiting nu eigenlijk is. Elektriciteit stroomt van pool naar pool in een batterij. Als de plus- en minpool van een batterij of voedingskabel rechtstreeks met elkaar in contact komen, ontstaat er kortsluiting. Elektrische stroom volgt altijd de weg van de minste weerstand. Wanneer de twee polen contact maken, zal de stroom hierlangs meteen een uitgang zoeken. Gelukkig zijn de meeste toepassingen voorzien van een beveiliging (zekering) waardoor er geen schade ontstaat aan het apparaat. 

Gevolgen
Tijdens kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de grote hoeveelheid energie een enorme hitte ontstaan. Dit kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage, brand en ontploffing van de batterij. Is de batterij bijna leeg op het moment van de kortsluiting, dan zal de impact wat beperkter zijn. Na de kortsluiting zal de batterij niet langer werken of slechts een beperkte capaciteit overhouden. Gebeurt de kortsluiting in een apparaat dan kan deze erg warm worden. Laat het toestel eerst afkoelen en open dan voorzichtig het batterijcompartiment. Bij voorkeur met handschoenen om contact met het elektrolyt te vermijden. Maak het apparaat goed schoon (zie blog ‘Hoe voorkom je schade door lekkende batterijen?) en probeer met een paar nieuwe batterijen of deze nog werkt. Zo niet dan kun je het beste je apparaat laten nakijken door een expert.
‘‘De polen van een knoopcel liggen heel dicht bij elkaar waardoor de kans op kortsluiting enorm vergroot als je ze samen bewaart met andere batterijen. Het is een stuk veiliger als je de knoopcellen afplakt met een stukje schilderstape, ook als je ze gaat inleveren. Knoopcellen zijn nooit 100% leeg! 

5 tips om kortsluiting te voorkomen

Tip 1:
Bewaar batterijen en knoopcellen bij voorkeur in de originele verpakking of batterij bewaardoosje (gratis bij je bestelling)

Tip 2:
Wikkel een losse knoopcel in een stukje plastic huishoudfolie (géén aluminiumfolie!) of plak de min pool af met tape

Tip 3:
Plak ook de polen van een 4,5 volt of 9 volt blokje af met een stukje schilderstape

Tip 4:
Neem je reserve batterijen mee in je broekzak tijdens het wandelen of fietsen? Je auto- of fietssleutel kan ook kortsluiting veroorzaken, maak gebruik van een bewaardoosje

Tip 5:
Laat je een smartphone met interne accu hard op de grond stuiteren, dan kan er ook binnenin schade zijn. Controleer na de valpartij of het batterijcompartiment en de batterijen nog intact zijn of controleer of de behuizing niet extreme warm wordt, dit kan ook het gevolg zijn van kortsluiting

Recyclebedrijven
Batterijen zijn brandoorzaak nummer één bij recyclebedrijven. Er komen steeds meer producten met een batterij of een printplaat. In 2017 waren er meer dan 44 afvalbranden bij recyclebedrijven, waarvan het grootste deel door batterijen is ontstaan. Daarom is het belangrijk om lege batterijen op de juiste wijze in te leveren en niet zomaar bij het restafval te gooien!

Foto: Nederweert24 11 september 2018

Wil je graag je lege batterijen inleveren bij één van de (zoek je inleverpunt) Stibat inzamelpunten? Stop de batterijen in een zakje en doe hierbij een briefje met je naw gegevens, dan maak je bovendien nog kans op leuke prijzen… Goed voor het milieu en goed voor de veiligheid!

PS: Bij iedere bestelling in onze webshop ontvang je zo'n handig batterijen bewaardoosje geheel gratis.

Wil je op de hoogte blijven van tips, nieuwtjes en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina of like ons op Facebook, volg ons op Instagram.