Je kent het vast wel. Je hebt een drukke dag voor de boeg, je loopt ‘s-morgens naar buiten en ziet dat je iPhone nog maar 3% accu aangeeft. Toch wil je heel de dag bereikbaar zijn. Een powerbank kan dan een hele goede oplossing zijn. Dit is namelijk de perfecte reserve accu en is de ideale oplader om gemakkelijk onderweg mee te nemen. Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan powerbanks. Maar hoe kies je nu de powerbank die perfect bij jou past? In deze blog leggen we je precies uit waar je op moet letten en welke powerbank je het beste kunt aanschaffen…

Een powerbank aanschaffen. Waar moet je op letten?


Wat is een powerbank
Een powerbank is een draagbare batterij of accu, ook wel externe batterij of accu genoemd, die je kunt gebruiken om mobiele apparaten zoals je smartphone, tablet of ander portable device op te laden zonder gebruik te maken van een stopcontact. Een handige gadget die je in staat stelt om je mobiele apparaten op de meest afgelegen plaatsen ter wereld te gebruiken en weer op te laden. De populariteit van powerbanks is de laatste jaren enorm gestegen. De technische eigenschappen van een powerbank geven je steeds meer mogelijkheden waardoor je voor het dagelijks gebruik van mobiele apparaten en zelfs laptops geen stopcontact meer nodig hebt.

Voor welk apparaat ga ik de Powerbank gebruiken
Om de juiste keuze te kunnen maken voor welke Powerbank je kiest is het noodzakelijk om te weten voor welk doel je de Powerbank gaat gebruiken. Wil je deze gebruiken om je smartphone op te laden tijdens het backpacken of gebruik je deze voor het opladen van je laptop tijdens het werken? Allerlei vragen waarbij het antwoord bepaalt welke powerbank het meest geschikt is voor jouw doel. 

Welke capaciteit heb ik nodig?
Powerbanks worden verkocht met een vooraf vastgestelde capaciteit. Een powerbank geeft per definitie minder capaciteit af dan op de verpakking staat. Dit heeft te maken met diverse omzettingen van stroom die energie kosten en waarbij warmte vrij komt.  De bovengenoemde capaciteit wordt in mAh gegeven. mAh staat voor milliampère per uur. Dit is echter niet het enige getal waar je naar moet kijken. Het aantal watt per uur (Wh), die veelal op de oplader zelf staat vermeld, speelt namelijk ook nog een belangrijke rol in de capaciteit die een powerbank afgeeft.   
Een powerbank van 10.000 mAh (10 Ah) heeft bijvoorbeeld een Wh van 37,0. Het aantal volt is hiermee 37,0  : 10,0 = 3,7 volt. In principe niks aan de hand. Maar helaas werkt een USB-poort met een voltage van 5 volt, en niet met 3,7 volt. Om van 3,7 volt naar 5 volt te gaan is er een bepaalde omzetting nodig. Dit kost energie die van de capaciteit van je powerbank afgaat. Als de elektriciteit van de powerbank vervolgens de telefoon bereikt moet de 5V weer omgezet worden naar ongeveer 4,2 volt. Ook dit kost weer energie. Er gaat dus 2x energie verloren door het omzetten van de voltages van de powerbank. 

In onderstaand schema zie je de benodigde capaciteit per apparaat:

2600 - 9000 mAh Smartphone, action cam 
9000 – 16000 mAh Smartphone, E-reader
16000 – 26000 mAh Smartphone, tablet of Laptop

Aansluitingen
De meeste powerbanks bevatten een ingebouwde micro-USB oplaadmogelijkheid op de powerbank op te laden. Micro-USB is een open standaard. De output is vaak een USB-A uitgang. Je kunt hiermee altijd de originele USB kabel die wordt meegeleverd met je smartphone of tablet gebruiken om je apparaat op te laden. Deze uitgang heeft een DC output voltage van 5 volt en een output stroom van 1A, 2A of 2,4A of een combinatie van beide (afhankelijk van merk en capaciteit).

USB-C
Er zijn sinds kort ook powerbanks verkrijgbaar die een USB-C uitgang hebben. Maar wat is een USB-C aansluiting nu eigenlijk? Doordat bij USB-C de aansluiting symmetrisch is, is het mogelijk om met één type kabel je laptop op te laden en video af te spelen op een extern beeldscherm. Steeds meer producten maken al gebruik van deze nieuwe technologie. In de komende jaren zal het de huidige USB-standaarden vervangen. Het maximale vermogen van USB-C ligt een stuk hoger. Bij de oude USB-types ligt deze op 9 watt, maar de nieuwe variant kan tot 100 watt aan. Hierdoor kun je dus ook je laptop opladen via USB-C. Oude USB-kabels kun je maar op één manier in de poort stoppen, bij USB-C maakt het niet uit hoe je hem in de poort plaatst.

USB aansluitingen powerbank

Veiligheid
Consumenten vertrouwen erop dat de powerbank die ze kopen veilig en getest zijn maar de praktijk wijst heel wat anders uit. Het (online) aanbod bestaat vooral uit dubieuze merkloze powerbanks die door een ieder uit China gehaald kunnen worden en waarbij geen enkele veiligheidsgarantie is gegeven. Producenten in bepaalde landen nemen het niet zo nauw met de regels als die er überhaupt al zijn en de nadruk ligt op kwantiteit en niet de kwaliteit. Sterker nog, in de meeste powerbanks zit niet eens een beveiliging tegen kortsluiting of warmteontwikkeling. De onbeveiligde stroomcircuits in deze Powerbanks veroorzaken te pas en te onpas kortsluiting waarbij enorme hitte vrijkomt wat het plastic laat smelten en vlam laat vatten met alle gevolgen van dien. Let dus altijd op de kwaliteit en controleer altijd of de Powerbank veilig is en voorzien van het CE keurmerk…
Goedkoop is in dit geval altijd duurkoop!

Vliegtuig
Een powerbank is vandaag de dag een must-have item om mee te nemen op reis. Maar Powerbanks die door oververhitting vlam vatten of exploderen? Dat is de nachtmerrie van iedere piloot. Om al deze risico’s aan boord van een passagiersvliegtuig te voorkomen zijn alle lithium gerelateerde powerbanks per 1 april 2016 als ADR (dangerous goods) geclassificeerd door de IATA (International Air Transport Association). Gelukkig zijn er ook lithium vrije powerbanks verkrijgbaar zoals de TravoSafe van GP Batteries. Een powerBank die je veilig in je handbagage mee mag nemen zodat je altijd voldoende energie bij de hand hebt op reis om je smartphone of tablet op te laden. De TravoSafe voldoet volledig aan de IATA Dangerous Goods Regulations en kan probleemloos worden meegenomen in je incheck- of handbagage. De aluminium behuizing beschermt de powerBank tegen schokken en kan goed functioneren onder extreme weersomstandigheden.

Handige tips om de accu van je smartphone of tablet sneller op te laden met een powerbank
Als je telefoon aan het opladen is kun je het beste je telefoon niet gebruiken, het scherm verbruikt namelijk de meeste energie. Als je je telefoon toch moet gebruiken, zorg dan dat je de helderheid van je scherm zo laag mogelijk zet. Ook het gebruik van de camera en flitser vergen veel van je accucapaciteit. Als je je telefoon snel wilt opladen, kun je het best zo veel mogelijk verbindingen uit zetten. Bluetooth, 4G en Wi-Fi vragen veel capaciteit van de accu, dus ook als de batterij opgeladen wordt! Hoe minder verbindingen je aan hebt staan, des te sneller je telefoon de magische 100 procent haalt. Zet je telefoon of tablet in de vliegtuigmodus of energiebesparingsmodus. Wanneer je apparaat verbonden is met een netwerk of WiFi, worden vaak automatisch updaten/synchroniseren uitgevoerd wat zorgt voor een snellere leeg lopen van de accu. Om dit op te lossen, kunt u de interval van de automatische synchronisatie vergroten, of deze functie helemaal uitschakelen. Ook kun je de functie automatisch updaten uitschakelen.

Welke trucs haal jij uit om een je telefoon sneller op te laden? Deel je tips en trucs met ons! Wil je ons assortiment bekijken? Klik dan hier