Nu het weer vroeger donker is en de buitentemperatuur sterk daalt wilden we op zondagmiddag weer eens lekker met zijn alle Wii spelletjes doen. Ik pakte de Wii controller, maar deze reageerde niet. Waarschijnlijk zijn de batterijen leeg dacht ik nog en ik liep naar de la om nieuwe batterijen te pakken. Ik maakte de controller open en zag dat de oude batterijen gelekt hadden. Sh...., vergeten de batterijen eruit te halen. Gelukkig was het probleem snel opgelost en hebben we een leuke middag gehad. Maar hoe voorkom je nu dat batterijen gaan lekken?

De meeste merken batterijen zoals Duracell, Energizer en Varta garanderen lekvrije batterijen maar in zeldzame gevallen is het toch mogelijk dat batterijen kunnen lekken als gevolg van te veel ontlading, het verstrijken van de houdbaarheidsdatum of bij verkeerd gebruik. Maar gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om een lekkende batterij te voorkomen. Hieronder staan enkele tips die de levensduur van je batterij kunnen verlengen en die schade aan je apparaat kunnen voorkomen.

Lekkende batterijen voorkomen tips

Tip 1:
Weet je zeker dat je je apparaat gedurende een bepaalde periode niet hoeft te gebruiken? In dat geval is het beter om gewoon de batterijen te verwijderen. Vooral in speelgoed en soortgelijke apparaten hebben we de neiging om de batterij lange tijd in de batterijhouder te laten zitten, zelfs als de kinderen er niet mee spelen. Hoe langer de batterij in het speelgoed blijft zitten zonder dat het wordt gebruikt, hoe meer ontlading. In het slechtste geval kan de batterij dusdanig leeg raken dat de batterij gaat uitzetten, gaat lekken en mogelijk schade aan het apparaat kan veroorzaken.

Tip 2:
We vergeten vaak ons apparaat uit te zetten als we het niet gebruiken. De meeste apparaten zullen gewoon blijven werken ... totdat de batterij leeg is. Deze ontlading kan, terwijl deze nog in het ingeschakelde apparaat zit, op de langere termijn tot een lekkende batterij leiden.


Tip 3:
Wist je dat je oude en nieuwe batterijen nooit door elkaar heen zou moeten gebruiken? Als je batterijen die gedeeltelijk leeg zijn combineert met volle batterijen, kunnen de nieuwe de oude batterijen dusdanig ontladen tot ze onder het beveiligingsniveau komen. Mogelijk resultaat? Ja, lekkage. Label je batterijen om ze van elkaar te scheiden, ook als je ze bewaart in een la of kast. Ditzelfde geldt trouwens voor het door elkaar gebruiken van verschillende merken batterijen.

Tip 4:
Je kunt in sommige apparaten niet alle typen batterijen gebruiken. Lees de handleiding van het apparaat en koop het juiste type batterij dat je nodig hebt. Het gebruik van de aanbevolen batterijen voorkomt problemen met de batterijen en natuurlijk de kans op lekkage.

Tip 5:
Plaats de batterijen altijd op de juiste manier. Houd er rekening mee dat je de + (plus) en - (min) aansluitingen correct in je apparaat plaatst. Onjuiste plaatsing kan leiden tot lekkage. Je batterijen kunnen ook warm worden en dit kan resulteren in scheuren of zelfs ontploffingsgevaar.

Tip 6:
Als je batterijen in contact komen met andere metalen voorwerpen of batterijen, kunnen ze worden kortgesloten. Het resultaat? Sterke ontlading, warm draaien, mogelijk lekkage en ontploffingsgevaar. Zorg er ook voor dat er geen krassen op de batterijen komen. Als het etiket beschadigd is, is er een hogere kans op kortsluiting en gevaarlijke temperaturen. Je vergroot de kans dat dit gebeurt als je losse batterijen in je handtas, broekzak of tas doet. Bewaar ze in een geschikt opbergdoosje.

Tip 7:
Kies altijd een batterij van een A-merk! Deze fabrikanten geven vaak een garantie onder bepaalde voorwaarden. Door het gebruik van kwalitatief goede materialen, gedegen productieprocessen en jarenlange expertise is de kans vele malen kleiner dat deze batterijen gaan lekken.

Schoonmaken
Mocht je onverhoopt toch lekkende batterijen hebben dan kun je het volgende doen. Begin zo spoedig mogelijk met het inwendige schoon maken met keukenrol of een borsteltje (oude tandenborstel). Gebruik géén water i.v.m. de elektronica. Het elektrolyt uit de batterij is agressief voor alle metalen delen. Ga niet schuren, dan verwijder je de beschermlaag op lipjes en veren waardoor het apparaat mogelijk niet meer goed werkt. Als je al die zichtbare aanslag weg hebt, probeer met een wattenstaafje met een tipje azijn de aanslag te binden en te verwijderen. Daarna kun je gewoon nieuwe batterijen proberen en kijken wat er gebeurt.


Tip
Vergeet niet de lekkende batterijen in een plastic zakje te doen en in te leveren bij een inleverpunt (zoek je inleverpunt) en daarna goed je handen wassen!


PS: Bij iedere bestelling in onze webshop ontvang je zo'n handig batterijen bewaardoosje geheel gratis.

Wil je op de hoogte blijven van tips, nieuwtjes en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina of like ons op Facebook.