De winter komt eraan en de dagen worden steeds korter. Qua daglicht dan hè! Vrijdag 21 december is het zelfs de kortste dag van het jaar. Wanneer het hard regent of sneeuwt of de ochtenden nog donker zijn is het belangrijk dat je onderweg goed zichtbaar bent en je veilig op de plaatst van bestemming aankomt. Goede reflectie én goed werkende verlichting is dan ook onmisbaar.

Zet je licht aan

Fietslampjes
Conventionele fietsverlichting die wordt aangestuurd door een dynamo kennen we allemaal wel, tenminste als je al wat ouder bent. Echter levert dit vaak een hoop gedoe op bij nat weer. Zo kan de houder verbogen zijn (na een val of omvallen van de fiets) of het dopje afslijten. Ook dat irritante gezoem en zwaarder fietsen was vaak een reden om het dan maar niet te gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig betere en ook zuinigere batterij gevoede (LED) fietsverlichtingsalternatieven. 

De meest voorkomende batterijen in fietslampjes zijn de lithium knoopcel batterijen. Dit is een ronde, platte batterij (herkenbaar aan de CR codering) die je kunt kopen bij de meeste supermarkten of huishoudwinkels. In het achterlicht van je fiets vind je vaak een paar AAA of AA alkaline batterijen. Het voordeel van batterij gevoede fietsverlichting is dat deze ook brand als je stilstaat voor een stoplicht. Het voordeel van lithium batterijen is dat deze ook bij lage (maar ook hoge) temperaturen goed functioneren.

Zijn de batterijen van je fietslampjes bijna leeg of branden je lampjes steeds zwakker? Dan wordt het tijd om de batterijen te vernieuwen. Maar let op voor kortsluiting. Batterijen zijn vaak niet 100% leeg en wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen, bestaat de kans dat deze kortsluiting veroorzaken (zie blog over kortsluiting). Ook komt het helaas wel eens voor dat de batterijen zijn gaan lekken doordat ze in de zomerperiode niet veel gebruikt zijn (zie blog: 7 tips: Hoe voorkom je schade door lekkende batterijen?)

Feit: Wist je dat de kans op een ongeluk met 17% afneemt als je in het donker goede fietsverlichting gebruikt?


Je hoeft niet perse naar de winkel toe om nieuwe batterijen te kopen. Je kunt het namelijk eenvoudig online bestellen in onze webshop. Veel fietslampjes op batterijen kun je eenvoudig openen met een schroevendraaier of openwippen met een muntje.


Top 5 lithium knoopcellen

Top 5 AAA en AA batterijen

Hardlopen
Als je van hardlopen houdt kun je in het weekend zelf bepalen op welk tijdstip je gaat rennen. Voor werkende mensen ligt dit door de week een stuk lastiger en ben je vaak aangewezen op een avondloop. Als hardloper ben je erg kwetsbaar en een aanrijding door een auto kan erg hard aankomen en vergaande gevolgen hebben. Veel hardlopers overschatten hun zichtbaarheid ook. Een smalle reflecterende streep op je hardloopbroek lijkt gunstig voor je zichtbaarheid, maar valt in de praktijk nauwelijks op. Gelukkig heb je tegenwoordig veel keuze in borstlampjes, ruglampjes, hoofdlampjes, knipperende armbanden, haklampjes en reflectiehesjes met ingebouwde verlichting. Bijna alle lampjes zijn vandaag de dag voorzien van zuinige LED verlichting. Deze is feller en valt daardoor meer op. Door gebruik te maken van LED kun je vaak met een kleinere batterij langere gebruiksduren bereiken. Ook in hardlooplampjes worden vaak de CR lithium batterijen toegepast!
Veilig hardlopen in het donker
Feit: Af en toe moet je even stoom afblazen na een lange werkdag. Al met 20 minuten hardlopen merk je een verschil. Je lichaam maakt endorfine en serotonine aan, ook wel gelukshormonen genoemd. Deze hormonen verminderen stress. 

Wandelen
Steeds meer mensen zien het nut in van een heerlijke avondwandeling om even je hoofd leeg te maken en lekker een frisse neus te halen. Gelukkig zie je bij deze groep ook steeds meer reflecterende hesjes en knipperlampjes. Dit geldt uiteraard ook voor hondenbezitters die ’s avonds nog even een blokje omgaan om hun trouwe viervoeter uit te laten.

Conclusie
In 2017 vielen er voor het eerst meer dodelijke slachtoffers (206) op de fiets dan in een auto. Slechte zichtbaarheid of het niet voeren van deugdelijke fietsverlichting speelde hierbij een grote rol. Vooral scholieren blijken relatief vaak zonder licht aan te fietsen, fietsen vaak ’s ochtends in het donker en zijn lang niet altijd goed zichtbaar. Ook het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen zorgt voor te veel afleiding. Het is daarom ook niet vreemd dat er de komende maanden extra strenge politiecontroles zijn. Bij gebrekkige of ontbrekende verlichting bekeurt de politie meteen. Een boete voor fietsen zonder fietsverlichting kost in Nederland  55 euro +  9 euro administratiekosten. Daar heb je een paar goede fietslampjes inclusief batterijen voor…

Wil je op de hoogte blijven van tips, nieuwtjes en aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina of like ons op Facebook, volg ons op Instagram.