FAQ: Veel gestelde vragen

 
Suggesties ter verbetering
Wij streven ernaar om onze service continue te verbeteren. Heb je een suggestie ter verbetering, een vraag of een klacht? Wij helpen u graag je via het contactformulier of telefoonnummer 0413 210598. Je kunt ook een chat starten met een van onze medewerkers. Hieronder staan al een aantal antwoorden op veel gestelde vragen. Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Neem dan gewoon contact met ons op, we helpen je graag verder...

Waarom kan ik niet betalen met iDeal?
iDeal-status.nl is een webdienst die consumenten en webshops informeert over de status van de banken binnen het iDeal-netwerk. Als een bank een storing heeft en je wilt net op dat moment betalen met iDeal, zal dit niet lukken. Dit is niet alleen vervelend, maar hoogstwaarschijnlijk zal tijdens deze betaling niet bekend worden waar de oorzaak ligt.

Bekijk hier de actuele iDeal status: Beschikbaarheid
iDeal status storingen
Waarom betaal ik verwijderingsbijdrage?
Batterijen bevatten zoveel schadelijke stoffen voor het milieu, dat ze bij het klein chemisch afval horen. Binnen Nederland zorgt Stibat ervoor dat afgedankte batterijen worden ingezameld en gerecycled. Producenten en importeurs van batterijen in Nederland moeten hiervoor de berekende verwijderingsbijdrage afdragen. Voor onze Nederlandse klanten dragen wij deze bijdrage af aan STIBAT en voor onze Belgische klanten dragen wij deze verwijderingsbijdrage af aan BEBAT. Zo kun je altijd kosteloos de batterijen inleveren bij een inleverpunt bij jou in de buurt: Waar inleveren? Getoonde prijzen op deze website zijn inclusief verwijderingsbijdrage.

Stibat inzamelresultaat 2019 en 2018
 
BTW vrij bestellen als Retailer EU met een geldig BTW nummer
Wil je als buitenlands bedrijf bestellen zonder BTW? Vul dan een geldig BTW nummer in (zonder landcode!) bij het aanmaken van je account.

Wat is STIBAT?
Stibat (Stichting Batterijen) organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. Met succes. Zo worden ieder jaar bijna negen van de tien afgedankte batterijen gerecycled. Allebatterijen.nl is officieel partner van STIBAT.
 
Wat is BEBAT?
Bebat is een vzw, opgericht in 1995 door batterijproducenten, in het kader van een Belgische wet betreffende milieutaksen. Bebat geeft alle gebruikte batterijen een nieuw leven! Ze doen dat door ze in te zamelen, te sorteren en recycleren. Hun missie is eenvoudig en spreekt voor zich.

Milieu
We zetten ons dagelijks in om de belasting van het milieu zo veel mogelijk te beperken en maken waar kan gebruik van milieuvriendelijke materialen. Zo is ons opvulmateriaal op basis van zetmeel (maïs of aardappel), deze zijn 100% biologisch afbreekbaar, oplosbaar in water en volledig composteerbaar. Onze printers maken gebruik van 8 zonnepanelen die de TEC waarde (Typical Energy Consumption) van de printers zelf opwekken. Zo ontstaat er een neutrale situatie. Ook proberen we het aantal transportbewegingen te minimaliseren door bijvoorbeeld geen deelleveringen te versturen maar alle bestelde artikelen in één zending te bundelen. (zie ook 'Waarom betaal ik verwijderingsbijdrage' en 'Wat is STIBAT')
 
Wat is zelfontlading?
Iedere batterij zal zeer langzaam uit zich zelf leeglopen als je er niets mee doet. De meeste batterijen hebben een zelfontlading van tussen de 1% en 5% per jaar.
 
Batterijen in de koelkast?
Over het algemeen is dit een goede manier om de zelfontlading te minimaliseren. U kunt batterijen in de koelkast bewaren, MITS u ze in een absoluut luchtdichte verpakking bewaard. Dit is zeer belangrijk omdat er absoluut geen vocht bij mag komen. Als u ze weer uit de 
koelkast haalt dan moeten de batterijtjes eerst acclimatiseren voordat u ze weer uit de verpakking haalt.
 
Bewaaradvies?
Het beste is om batterijen op een koele en droge ruimte te bewaren. Koel is niet onder nul. Een droge ruimte op kamer temperatuur is al meer dan voldoende.
 
Hebben batterijen een levensduur?
Ja, batterijen hebben net als levensmiddelen een THT datum (expiratiedatum). Tot deze datum zijn deze batterijen optimaal te gebruiken. Na deze datum zijn de batterijen niet meteen leeg maar zullen ze wel minder goed gaan presteren naar mate de datum verder in het verleden komt te liggen. Bovendien neemt de kans op lekkende batterijen toe. De expiratiedatum staat meestal vermeld op de verpakking of aan de bovenzijde van de batterij.
 
Wat is het geheugen effect?
Dit is alleen van toepassing op NiCd batterijen. Sinds 2008 zijn oplaadbare nickelcadmium (NiCd) batterijen verboden in consumenten artikelen, behalve in snoerloos gereedschap, (beveiliging)systemen en enkele medische toepassingen.
 
Gaan batterijen van Duracell echt 5x langer mee?
Het antwoord is kort: Nee! Batterijen van Duracell gaan niet 5x langer mee. Die indruk wekken ze met de reclame wel, omdat ze een appel met een ei vergelijken. De batterij van de reclame van Duracell is Alkaline. Iedere Alkaline batterij gaat 3 tot 5 x langer mee dan een Zink Kool batterij.
 
Hoe zit het met kwik?
Sinds oktober 2015 mogen nieuwe knoopcellen geen kwik meer bevatten. Sommige fabrikanten vermelden dit op de verpakking als mercury free. Allebatterijen.nl verkoopt alléén batterijen die geheel vrij zijn van kwik (mercury Free). De nieuwste generatie hoortoestel batterijen zijn een beter alternatief omdat deze zink-lucht batterijen meer energie samen drukken in de cel waardoor ze veel langer meegaan dan de oude kwikbatterij. 
 
Welke (chemische) soorten batterijen zijn er?
We kennen vele soorten batterijen, oplaadbaar en niet oplaadbaar. Ieder met hun eigen voor- en nadelen en eigenschappen. De meest voorkomende type batterijen zijn kool-zink, alkaline, lithium, zilver-oxide, en zink-lucht (hoortoestelbatterij). Oplaadbare batterijen of beter gezegd accu's zijn er in Lood, Lithium-ion, Lithium-polymeer, Nikkel Metaal hydride en Nikkel Cadmium.

Waarom kan ik geen NiCd accu's meer kopen?
Per 1 januari 2017 is de verkoop van NiCd batterijen voor draagbare elektrische gereedschappen niet meer toegestaan in Europa. De speciale ontheffing* die hiervoor was afgegeven, is op 31 december jl. vervallen. NiCd batterijen die gebruikt worden voor onderstaande toepassingen vallen buiten deze regeling en mogen nog wel verkocht worden:

NiCd nog wel toegestaan voor:

  • Medische toepassingen
  • Veiligheids toepassingen (met inbegrip van alarmen en noodverlichting)
  • Accu's voor industrieel en professioneel gebruik

*(EU-richtlijn Batterijen 2006/66 / EG, gewijzigd onder 2013/56 / EU)

NiMH als alternatief voor NiCd

De technologie van NiCd of NiMH is voor het apparaat vaak niet van belang. Ook als er een NiCd accu origineel bij het apparaat is geleverd, kant u vaak ook een NiMH accu gebruiken. Het apparaat functioneert met beide accu’s. Voor het opladen van de accu is het belangrijk dat de lader geschikt is voor NiMH. De meeste laders die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht, zijn geschikt voor zowel NiCd als NiMH accu’s. Wij kunnen je helpen bij de keuze voor NiMH alternatieven. 

 
Oplaadbaar:
NiMH, nikkel metaal hydride, tot 3x hogere capaciteit dan Nikkel Cadmium (NiCd), redelijk energie dichtheid en bestand tegen sterk wisselende vermogensafgifte, kan slecht tegen temperatuur schommelingen.
 
Lood-zuur of AGM of VRLA accu's, goedkoop maar “loodzwaar” accusysteem, hoge stroom en voltage, loodaccu's zijn slecht voor het milieu
 
Li-ion, lithium-ion, toonaangevende accu-technologie en wordt veelal toegepast in draagbare toepassingen  vanwege de hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-ion kunt u herkennen aan de cilindrische cellen (vloeibaar elektrolyt) en wordt veel toegepast in laptop- en fietsaccu’s
 
Li-po, lithium polymeer, toonaangevende accu-technologie en wordt veelal toegepast in draagbare toepassingen  vanwege de hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-po kunt u herkennen aan hun prismatische vorm (vast elektrolyt) en wordt veel gebruikt in mobiele telefoons, tablets e.d.
 
Niet oplaadbaar:
Alkaline
Kool-zink
Lithium
Zilver-oxide (horloge)
Zink-lucht (hoortoestel)