Help

Veel gestelde vragen
Waarom betaal ik verwijderingsbijdrage?
Batterijen bevatten zoveel schadelijke stoffen voor het milieu, dat ze bij het klein chemisch afval horen. Binnen Nederland zorgt Stibat ervoor dat afgedankte batterijen worden ingezameld en gerecycled. Producenten en importeurs van batterijen in Nederland moeten hiervoor de berekende verwijderingsbijdrage afdragen aan STIBAT. Voor onze Belgische klanten dragen wij deze verwijderingsbijdrage af aan BEBAT. 
 
Wat is STIBAT?
Stibat (Stichting Batterijen) organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. Met succes. Zo worden ieder jaar bijna negen van de tien afgedankte batterijen gerecycled.
 
Wat is BEBAT?
Bebat is een vzw, opgericht in 1995 door batterijproducenten, in het kader van een Belgische wet betreffende milieutaksen. Bebat geeft alle gebruikte batterijen een nieuw leven! Ze doen dat door ze in te zamelen, te sorteren en recycleren. Hun missie is eenvoudig en spreekt voor zich.
 
Wat is zelfontlading?
Iedere batterij zal zeer langzaam uit zich zelf leeglopen als je er niets mee doet. De meeste batterijen hebben een zelfontlading van tussen de 1% en 5% per jaar.
 
Batterijen in de koelkast?
Over het algemeen is dit een goede manier om de zelfontlading te minimaliseren. U kunt 
batterijen in de koelkast bewaren, MITS u ze in een absoluut luchtdichte verpakking bewaard.
Dit is zeer belangrijk omdat er absoluut geen vocht bij mag komen. Als u ze weer uit de 
koelkast haalt dan moeten de batterijtjes eerst acclimatiseren voordat u ze weer uit de 
verpakking haalt.
 
Bewaaradvies?
Het beste is om batterijen op een koele en droge ruimte te bewaren. Koel is niet onder nul. Een droge ruimte op kamer temperatuur is al meer dan voldoende.
 
Hebben batterijen een levensduur?
Ja, batterijen hebben net als levensmiddelen een THT datum. Tot deze datum zijn deze batterijen optimaal te gebruiken. Na deze datum zijn de batterijen niet meteen leeg. Echter zullen ze wel minder goed presteren naar mate de datum verder in het verleden komt te liggen.
 
Wat is het geheugen effect?
Dit is alleen van toepassing op NiCd batterijen. Sinds 2008 zijn oplaadbare nickelcadmium (NiCd) batterijen verboden in consumenten artikelen, behalve in snoerloos gereedschap, (beveiliging)systemen en enkele medische toepassingen.
 
Gaan batterijen van Duracell echt 5x langer mee?
Het antwoord is kort: Nee! Batterijen van Duracell gaan niet 5x langer mee. Die indruk wekken ze met de reclame wel, omdat ze een appel met een ei vergelijken. De batterij van de reclame van Duracell is Alkaline. Iedere Alkaline batterij gaat 3 tot 5 x langer mee dan een Zink Kool batterij.
 
Hoe zit het met kwik?
Sinds 1 januari 2003 mogen kwikhoudende producten niet meer voor handels- of productiedoeleinden voorhanden zijn of worden toegepast. Eerder al (sinds 1 januari 2000) is een verbod van kracht geworden op de import en productie van kwikhoudende producten. Kwik-vrije batterijen zijn te herkennen aan de tekst “Mercury Free”
 
Welke (chemische) soorten batterijen zijn er?
We kennen vele soorten batterijen, oplaadbaar en niet oplaadbaar. Ieder met hun eigen voor- en nadelen
 
Oplaadbaar:
NiMH, nickel metaal hydride, tot 3x hogere capaciteit dan NiCd, redelijk energie dichtheid en bestand tegen sterk wisselende vermogensafgifte, kan slecht tegen temperatuur schommelingen.
 
NiCd, nickel cadmium, robuust en snel op te laden, geheugeneffect, zeer slecht voor het milieu
 
Lood-zuur, goedkoop maar “loodzwaar” accusysteem, hoge stroom en voltage, ook lood is slecht voor het milieu
 
Li-ion, toonaangevende accu-technologie en wordt veelal toegepast in draagbare toepassingen  vanwege de hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-ion kunt u herkennen aan de cilindrische cellen (vloeibaar elektrolyt) en wordt veel toegepast in laptop- en fietsaccu’s
 
Li-polymeer, toonaangevende accu-technologie en wordt veelal toegepast in draagbare toepassingen  vanwege de hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-polymeer kunt u herkennen aan hun prismatische vorm (vast elektrolyt) en wordt veel gebruikt in mobiele telefoons, tablets e.d.
 
Niet oplaadbaar:
Alkaline
Kool-zink
Lithium
Zilver-oxide (horloge)
Zink-lucht (hoortoestel)
 
Suggesties ter verbetering
Wij streven ernaar om onze service continue te verbeteren. Heb je een suggestie ter verbetering, een vraag of een klacht? Wij helpen u graag je via het contactformulier of telefoonnummer 0413 210598. Je kunt ook een chat starten met een van onze medewerkers.