Vier tips om te verduurzamen in de keuken

Duurzaamheid; anno 2024 een begrip dat steeds vaker terugkomt en ook een begrip dat ook komende jaren nog veel gebruikt zal worden. Ook komende jaren zal iedereen een steentje moeten bijdragen om bepaalde doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen. Zeker in het bedrijfsleven zal duurzaamheid nog belangrijker worden dan dat het al was. In je privéleven zou het dan ook extra mooi zijn om een steentje bij te dragen om allemaal wat groener te worden. In dit artikel vind je vier verschillende tips die je hierbij kunnen helpen!

1. Eet minder vlees

Door iets minder vaak vlees te eten thuis zorg je er al voor dat je met verduurzamen bezig bent. Vervang bijvoorbeeld één keer in de week eens een maaltijd met vlees voor een vlees vervangende maaltijd. Naast het feit dat het goed zal zijn voor het milieu, kan het ook nog eens hartstikke lekker zijn.

2. Koken zonder gas

Er zijn diverse alternatieven voor koken op gas die je zelf in de eigen keuken ook kunt gaan toepassen. Elektrisch koken kan bijvoorbeeld op een keramische- of elektrische kookplaat. Ook koken op inductieplaten is natuurlijk een goed alternatief. Het bijbehorende voordeel van koken op inductieplaten is het feit dat deze over het algemeen energiezuiniger en veiliger te gebruiken zijn.

3. Zet de koelkast een graadje omhoog

Hoe koeler je de koelkast zet, hoe harder deze moet werken om de temperatuur in de koelkast ook daadwerkelijk koel te houden. De koelkast wordt namelijk gedurende de dag regelmatig open gedaan waardoor de warmte uit de keuken gemixt wordt met de koele koelkastlucht. Verhoog de temperatuur van de koelkast dus bijvoorbeeld met een graad om zodoende energie te besparen.

4. Kies een ander afwasprogramma voor je afwasmachine dat wat zuiniger is

Misschien is je afwasmachine ook wel een grootverbruiker wat betreft energieverbruik. In dat geval is het zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen welke afwasprogramma’s jouw afwasmachine allemaal heeft en deze indien nodig op een spaarzame stand te zetten.

Mocht je verder nog meer inspiratie op willen doen om je keuken te verduurzamen is het zeker aanraden om eens een kijkje te nemen op keukens inspiratie of Grando. Op deze pagina’s zou je eventueel extra informatie kunnen vergaren om jouw eigen keuken (verder) te verduurzamen.